TRE SVAR
och du hittar i nämnd ordning:
Ann Sofie Hermansson - socialdemkratisk profil som alltid säger sin mening om politik och samhälle och om det egna partiets arbete
Björn Magnér Specialist i barn och ungdomspsykiatri.
Har jobbat på BUP under nästan ett halvt sekel.
Björn skriver nu på bok om barndomstrauma och den psykiska ohälsan.
Eva Hammad
Sjuksköterska, arbetade som skolsköterska på Angeredsgymnasiet i 14 år. Har undervisat inom ämnet SRHR, startat och lett projektet "Sexuell Hälsa för Alla"
Jamila Said Musse
Expert på ämnet kösstympning av flickor och kvinnor. Har ägnat sitt liv åt frågan. Började som tonåring i Somalia. Anställdes i Socialstyrelsens projekt under 90-talet för att sprida kunskap och skapa riktlinjer för professionella som kommer i kontakt med flickor som är utsatta eller riskerar att
Karim N Savalan, Exiliranier, Radioman, Barnrättsaktivist, Solidaritetsarbetare svarar på frågor om Striderna mellan Israel och Iran och läget i kampen för mänskliga rättigheter i Iran. Den iranska diasporans solidaritetsarbete för detiranska folkets frihetskamp. Vilken betydelse har lokala radiosändningar på persiska i arbetet mot den islamiska regimen.
Katarina Bergehed, Sakkunnig SRHR, kvinnors & hbtqi-personers rättigheter
Amnestry International, Sweden svarar om Amnestys arbete för mänskliga rättigheter, mot folkmordet i Gaza och för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter
Amineh Kakabaveh Socionom, fd riksdagsledamot, Ordförande för föreningen "Varken Hora eller Kuvad"(Vhek) svarar om arbetet mot hedersförtryck och rasism
Mikael Thörn Enhetschef Jämställdhetsmyndigeheten
svarar om arbetet mot om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersförtryck
Bengt Svensson Professor i socialt arbete-inriktning missbruk svarar om narkotikapolitik, legalisering av cannabis,narkotikabrottslighet, missbruksvård
Charlotte Persson Förste lärare Angeredsgymnasiet. Sex-och samlevnadsexpert
svarar om skolans arbete med ämnet: Sexualitet, samtycke och relationer
- det egna engagemanget i nuet
- den politiska utvecklingen i Sverige
- viktiga förändringar i framtiden
Lars Ohlys svar laddas ned HÄR
GÄSTBOK.
Kommentera gärna Lars Ohlys svar
Alla synpunkter förmedlas vidare till henne
Han svarar dig här på denna sida eller direkt till dig via din e-post
TRE INTRESSANTA SVAR OM
Socialdemokratins pågående förändringsprocess
Arbetet mot hedersförtryck och islamism
Bytet från heltidspolitiker till renhållningsarbetare
LÄS ANN- SOFIE HERMANSSONS SVAR
KLICKA HÄR och ladda ned intervjun som PDF-fil
GÄSTBOK.
Kommentera gärna Ann.Sofies svar
Alla synpunkter förmedlas vidare till henne
Hon svarar dig här på denna sida eller direkt till dig via din e-post
LADDA NED
BJÖRN MAGNERS
VIKTIGA SVAR PÅ FRÅGORNA :
1.
Det kommer ofta varningar om att fler unga mår psykiskt dåligt idag än tidigare. Om det verkligen stämmer, vad anser du att denna försämrade situation beror på?
2.
Fler ungdomar än tidigare får numera diagnoser på sin psykiska ohälsa. Hur ser du på betydelsen av detta för dessa ungdomar
3.
BUP ska rimligen spela en viktig roll för att hjälpa många ungdomar med psykisk ohälsa. Hur tycker du BUP klarar av den uppgiften?
GÄSTBOK.
Kommentera gärna Björn Magnérs svar
Alla synpunkter förmedlas vidare till honom
Han svarar dig här på denna sida eller direkt till dig via din e-post
Tre svar om det viktiga arbetet mot kvinnlig könsstympning
Eva Hammad
Sjuksköterska, arbetade som skolsköterska på Angeredsgymnasiet i 14 år. Har undervisat inom ämnet SRHR, startat och lett projektet "Sexuell Hälsa för Alla"
Jamila Said Musse
Expert på ämnet kösstympning av flickor och kvinnor. Har ägnat sitt liv åt frågan. Började som tonåring i Somalia. Anställdes i Socialstyrelsens projekt under 90-talet för att sprida kunskap och skapa riktlinjer för professionella som kommer i kontakt med flickor som är utsatta eller riskerar att bli.
Jamila och Eva har föreläst tillsammans om kvinnlig könsstympning sedan 2014
I Tyskland ska cannabis legaliseras.
Vilka blir följderna av detta?

-
Ingemar Savonen •
6 mars 2024 01:01:25
Jag är mycket orolig för legalisering av cannabis. Jag tror att det skulle innebära att spärren för unga att börja använda drogen försvinner, då de inte riskerar någon påföljd. Och det finns mycket forskning från lång tid tillbaka som visar på följderna av ett cannabismisbruk - försenad utveckling, risk för psykoser, lungskador samt också faror i trafiken och i arbetet. Jag vill att vi även fortsättningsvis ska ha en restriktiv narkotikapolitik men också bra förebyggande arbete och bra och lättillgänglig vård.
-
Precis som du tror jag att fler kommer att använda cannabis om drogen blir legal, vilket är olyckligt. Redan det faktum att cannabis är legalt i stora delar av USA, i Kanada och nu blir legalt i Tyskland kommer att sänka tröskeln för ungdomar och andra att använda cannabis. Precis som alla andra droger har cannabis påtagliga skadeverkningar, särskilt vid intensiv användning. Men exempelvis i Kanada och nu Tyskland har regeringarnas bedömning av cannabis trots allt lett till ett beslut om legalisering. Bland annat har det handlat om att ta bort inkomstkällor för kriminella grupperingar och att förhindra att människor blir stämplade som kriminella för användning av en drog som bedöms som mindre farlig än alkohol, som är legal. En mindre ökning av konsumtionen har skett i Kanada men den har inte varit dramatisk. Se avsnittet om ”Legalisering av cannabis i Kanada” i ”Narkotikapolitik” som jag skrivit tillsammans med Gustav Svensson.
Instämmer med dig om behovet av förebyggande arbete och bra, lättillgänglig vård.
Vänliga hälsningar
Bengt
6 mars 2024 15:44:59
Här är lite om
Bengts viktiga böcker

År 2022 kom Bengt ut med boken ”Narkotikadebatt”, också på Studentlitteratur. Medförfattare var journalisten och historikern Gustav Svensson. Boken är en reviderad och kraftigt utökad upplaga av ”Narkotikapolitik och narkotikadebatt” från 2012.
År 2018 kom ”Missbruk av heroin och andra opioider” som Bengt har skrivet tillsammans med doktoranden Petter Karlsson, Lunds universitet. Boken har sin grund i ”Heroinmissbruk” från 2005. men har genomgått en omfattande revidering och ungefär 150 sidor är helt nyskrivna.
Boken om ”Rymmare” (Carlsson bokförlag) från 2008 avspeglar ett intresse Bengt har haft för rymningar och rymmare ända sedan han som barn läste ”Fem på rymmarstråt” av Enid Blyton.
När han forskade om tvångsvård för vuxna missbrukare insåg han att den kanske viktigaste uppgiften för personalen var att förhindra rymningar. Och för klienterna var möjligheterna att rymma ett ständigt återkommande samtalsämne. Boken är ett försök att kombinera avrapportering av ett spännande forskningsprojekt med en mer generell diskussion om rymningens plats och konsekvenser i kriminalvård
och tvångsvård.
Boken ”Pundare, jonkare och andra” (Carlsson bokförlag) från 1996 har sålt i 6000 exemplar vilket är mycket för en fackbok och närmast unikt för en doktorsavhandling. När Bengt träffade Göran, en av bokens tio huvudpersoner, på Malmöfestivalen 2006 bestämde han sig för att skriva till ytterligare ett kapitel och ge ut boken i ny upplaga. Tyvärr är boken slutsåld, men dyker upp då och då på Bokbörsen för ett par hundralappar. Den som är intresserad av få boken som pdf kan kontakta Bengt via mejl. bengt.svensson@mau.se
Bengts första forskningsprojekt efter att han disputerat 1996 handlade om tvångsvård och var en etnografisk studie. Både institutionerna Lunden och Håkanstorp ingick i studien.
Projektet landade i två böcker
”Vård bakom låsta dörrar” (2001) som handlar om kvinnoinstitutionen Lunden.
”Knarkare och plitar – tvångsvården inifrån” (2003) om LVM-institutionen Håkanstorp, för män.

LADDA NED:
Tre svar (plus många fler)
om skolans arbete med
Sexualitet, samtycke och relationer
Svarande
Charlotte Persson
Förstelärare i Sexualitet, samtycke och relationer Leg gymnasielärare i svenska och religion
Hemsida: https://sites.google.com/educ.goteborg.se/sor/startsida
(sida där Charlotte delar material, artiklar och erfarenheter).
